Binnen het Channel Samenwerkwijze regio Oss staat de vraag van de wijkbewoner centraal, niet het aanbod van instanties. Voor de beroepskrachten betekent dit een compleet andere manier van werken. Ben jij werkzaam in Oss of omgeving? Sta jij als professional in verbinding met een van de wijken in Oss? Of wil je graag meedenken, - en van de Samenwerkwijze aanpak leren? Dan ben je van harte welkom dit Channel te volgen!

Samenwerkwijze Oss
De Samenwerkwijze is een methodiek voor het oplossen van vragen van inwoners en waar nodig hun naasten. Bij deze aanpak staat de vraag van de inwoner centraal – en niet het aanbod van organisaties.
De betrokken beroepskracht ondersteunt de inwoner in het formuleren van de vragen 'ik wil, ik kan en ik heb nodig' en vult deze in op het Samenwerkplan. Van belang hierbij is dat de vraag van de inwoner (de ´ik wil') geen product of oplossing mag zijn. Middels een brede vraagverheldering komt de beroepskracht achter de daadwerkelijke vraag van de inwoner.
De beroepskracht bespreekt, aan de hand van het samenwerkplan, met de inwoner wie er mogelijk een bijdrage kan leveren aan het beantwoorden van de 'ik wil'. Indien dit met een telefoontje of actie geregeld is, is een samenwerkoverleg niet nodig. Je gaat dan samen met het plan aan de slag. Als er sprake is van een meervoudige vraag waarbij meerdere expertises nodig zijn, organiseer je een samenwerkoverleg. Ook wanneer je er zelf niet uitkomt, en/of wanneer je beseft dat er meerdere invalshoeken nodig zijn organiseer je een samenwerkoverleg.
In het integraal overleg (SamenwerkOverleg; SO) bespreekt de inwoner via de vragen “ik wil, ik kan, ik heb nodig” samen met alle betrokken beroepskrachten zijn of haar oplossing, alsof er geen belemmeringen zijn vanuit regels, protocollen of financieringsstromen. Samen wordt één plan gemaakt, waar iedereen het mee eens is en direct mee aan de slag gaat. Ieder vanuit zijn eigen professie. Aan het einde van het samewerkoverleg wordt een evaluatie datum of vervolg overleg met elkaar afgesproken.
Op deze wijze hoeft de inwoner maar één keer zijn verhaal te doen en beroepskrachten werken nauw samen om te komen tot de gewenste oplossing in plaats van afzonderlijke deeloplossingen die veelal niet op elkaar zijn afgestemd.
Met deze gezamenlijke aanpak en de opgedane ervaringen bieden we echt mogelijkheden om inwoners vlot en effectief te helpen!
De samenwerkwijze wordt overal in de gemeente Oss toegepast.
Ter ondersteuning kun je contact opnemen met een aanjager. De aanjager denkt mee welke partijen relevant kunnen zijn voor een oplossing en ondersteund je in het proces van de samenwerkwijze. De aanjager zal aanwezig zijn bij het SO.
Hieronder is informatie te lezen over het wijkhuis De Haard en de relatie hiermee met de proeftuin Ruwaard.

Waar is ons wijkhuis de Haard?
Ons Wijkhuis de Haard is te vinden op de Brederostraat 46 in Oss. Bekijk de route via Google Maps.
De Ruwaard kenmerkt zich door het hoge aantal actieve wijkbewoners. Zij werken samen binnen Wijkstichting Rucrea, de Wijkraad, Beheerstichting D’n Iemhof en ons https://wijkhuisdehaard.nl/.

Rol van de proeftuin
De wijkbewoners zijn zelf verantwoordelijk voor het beheer en de gang van zaken binnen het pand. Proeftuin Ruwaard heeft het mogelijk gemaakt dat wijkbewoners de kans kregen om te starten met deze fysieke ontmoetingsplek. Ook begeleiden we hen waar nodig bij het opzetten van activiteiten of het in verbinding brengen van wijkbewoners met de juiste organisaties.

Pragmatische aanpak
De drie vragen ‘Ik wil?, Ik kan?, Ik heb nodig?’ worden niet alleen gesteld aan individuele mensen, maar ook aan groepen in de wijk. Uit een bijeenkomst met wijkbewoners bleek al snel behoefte aan een laagdrempelige locatie in de wijk waar alles samenkomt; mensen, organisaties en activiteiten

Wijkpreventie aanpak
Preventie speelt een belangrijke rol om de doelstelling van Proeftuin Ruwaard te bereiken: een vitale wijk de Ruwaard waar wijkbewoners tegen lagere kosten een betere (positieve) gezondheid ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen of vroegtijdig aanpakken van ziekten, een ongezonde leefstijl, eenzaamheid of het verliezen van zelfregie. Binnen het project wijkpreventie aanpak richten we ons op preventieve activiteiten voor groepen wijkbewoners.
Wijkpreventie aanpak is een belangrijke ontwikkellijn binnen de proeftuin, omdat we daarmee:
- preventief bijdragen aan een veilige, vitale en gezonde wijk
- bewoners actiever kunnen betrekken en ondersteunen in hun zelf- en samenredzaamheid
- nieuwe ervaringen opbouwen met andere manieren van (samen)werken