Samenwerkwijze Regio Oss

Regionaal channel

Vraag

7 juli 2020
Profielfoto van Jacky Relouw
Jacky Relouw
Woonconsulent Wijken

“Terugkoppeling tafel 2: Tijdens en na Corona (collectief verbinden) - Verlies van een dierbare”

Profielfoto van Ingrid Bach
Maatschappelijk werker

Terugkoppeling:

Kort terug gekeken naar de vorige keer dat we dit thema aan tafel bespraken.
En vervolgens gedeeld wat er opgehaald is aan vraag/ behoefte rondom dit thema:

- Uit de praktijk blijkt dat er natuurlijk ook vrijwilligers zijn die, zoals in het voorbeeld dat genoemd werd, een groepsactiviteit begeleiden via Brabantzorg, mensen uit die groep hebben zien wegvallen door overlijden aan Corona.
De aandacht die er is voor "verlies n.a.v. Corona" vanuit Brabantzorg lijkt vooral op medewerkers gericht te zijn.
Ook (oudere) mensen die deelnamen aan clubjes/ dagbesteding zien dat er mensen zijn weggevallen.
- Het feit dat er maar een max. aantal personen welkom is bij een uitvaart heeft in sommige (voor ons bekende) gevallen gezorgd voor een verstoring in het rouwproces. Er is een ritueel gemist. Er werden letterlijk mensen weggestuurd bij de deur van de ruimte waar de uitvaart plaats vond en daarbij kan het gevoel ontstaan dat je dus niet bij de belangrijkste (bijv.) 30 hoort.
- Wat kan je doen om alsnog afscheid te nemen? Wellicht hebben mensen hier ondersteuning in nodig. Dit kan een thema zijn in de groep.
- Bij de Toegang ziet men nog niet een toenemende vraag voor rouwverwerking. Wel praktisch (bijv. opzeggen WMO voorziening i.v.m. overlijden), zij vragen door of er ook op psychosociaal gebied iets nodig is ter ondersteuning.
- Er wordt opgemerkt dat men wellicht niet zo gemakkelijk de vraag uit zichzelf stelt. Het zou kunnen helpen als er al aanbod ligt. Gewoon aan de slag met het maken van aanbod. Dit vervolgens bekend maken bij professionals in de Ruwaard (via leersessie/ mail), in het huis van de wijk, de Rucreant. Dan kan men zich er in herkennen of kan er naar verwezen worden.
- Er kan gekozen worden voor een lotgenotencontact groepje. In eerste instantie gericht op verlies van partner/ moeder/ vader/ broer/ zus/ kind. En bij meer aanmeldingen kan dit gesplitst worden, op bijv. verlies partner bij elkaar enz.
Ook al verschilt het rouwproces bij bijv. het verlies van een moeder of een partner, er zullen toch gemeenschappelijke delers zijn. Bijv. oorzaak overlijden, het niet erbij mogen in het ziekenhuis, de manier van afscheid nemen enz.
- Ook kan er een apart groepje worden opgezet voor vrijwilligers. We kunnen er ook voor kiezen een voorlichting te maken en geven voor diegenen die deze vrijwilligers begeleiden.

Vervolg:
Ingrid gaat hetgeen vandaag is besproken, delen met de werkgroep binnen ONS welzijn. En kijken hoe hiermee te starten. Er zal promotiemateriaal (folders) gemaakt moeten worden. Daarnaast is een maatje wellicht handig. En een ruimte.
Zij zal delen/ vragen als hier meer nieuws over is.

Mocht iemand meer/ andere ideeën hebben; wees welkom dit hieronder aan te geven!