De vraag was: hoe bereiken we mensen die in financiële nood zijn gekomen door de coronacrisis?
De professionals moeten goed op de hoogte zijn van het Mia Vervoortfonds. Daarbij gaat het er ook om dat zij de financiële situatie bespreekbaar durven maken.
De voorwaarden en definiëring doelgroep zijn niet altijd helder, er zal opnieuw gekeken worden naar het protocol voor de aanvraag. Na aanpassingen wordt deze opnieuw toegestuurd naar de samenwerkingspartners. Als het niet duidelijk is of een aanvraag bij het Mia Vervoort fonds thuis hoort, kan het met het fonds besproken worden.
Aantal personen in de wijk verantwoordelijk maken en daar de AH-bonnen aan geven zodat er direct gehandeld kan worden. Bespreekbaar maken bij de platforms armoede van Ons Welzijn.
Mensen zullen zich niet makkelijk zelf aanmelden, dat heeft tijd nodig. Regelmatige PR via Regio Oss en nieuwssite Dtv. Brievenbus in winkelcentrum om zich op die manier aan te melden.
Vanaf 1 januari start de Nationale schuldhulp-route, hier contact mee leggen.
Een deel van het geld van het fonds geven aan initiatieven die in eenzaamheid tegen gaan in corona-tijd.
Hallo Jannine,
Mijn advies zou zijn om een buurtgenoot aan te wijzen die goed contacten heeft in zijn/ haar straat/buurt, korte lijn niet meteen in hulpverleners circuit, men voelt zich wellicht minder bezwaard, AH bonnen lijkt mij beter als voedselbank.