Casuistiek1: Wie mag er wel en wie mag er niet toegelaten worden in het huis van de wijk? (tijdens de lockdown)
Tips:
-Goede registratie van gegevens van de aanwezigen voor het geval er iemand besmet is.
- Neem contact op met het RIVM , zij kunnen adviseren.
- Organiseer alles heel gestructureerd: Bijvoorbeeld 1 activiteit per dagdeel. Eerst mensen eruit voordat er nieuwe mensen naar binnen mogen.
Algemene opmerking: Het is belangrijk dat het huis wél open is, het huis functioneert als het ware als een noodopvang en dat is erg waardevol.
Casuistiek2: Welke expertise zou ik het beste mee kunnen vragen op huisbezoek tijdens de vraagverheldering van een jongere die vastloopt?
Opmerkingen/tips:
Het is belangrijk dat er eerst een vraagverheldering plaatsvindt.
Ervaren is dat wanneer er iemand met een andere expertise mee gevraagd wordt, er andere vragen gesteld worden dan jijzelf in eerste instantie zou doen. Wel belangrijk om alles open te houden en dat er geen verwachtingen worden gewekt door een andere expert uit te nodigen.
Iemand laten aansluiten die breed kan meedenken, een jongerenwerker bijvoorbeeld.
Ik heb het RIVM gevraagd. Ben een hele tijd in gesprek geweest maar uiteindelijk was het antwoord: We kunnen niet goed vaststellen waaronder nu eigenlijk de mensen en de functie van Ons Huis van de Wijk valt. Het is riskant deze kwetsbare groep mensen bij elkaar te brengen. Maar het is wel een heel goed om deze ontmoetings functie te laten bestaan. Neem zeker alle bekende regels heel streng in acht.
We blijven dus proberen ontmoeten mogelijk te maken voor deze (specifieke) groep mensen. Groeten Anton