Samenwerkwijze Regio Oss

Regionaal channel

Vraag

27 mei 2020
Profielfoto van Dirk Duis
Wijkaanjager/kwartiermaker Proeftuin Ruwaard

“Terugkoppeling 26 mei tafel 2: Leerhuis methodiek Samenwerkwijze”

Profielfoto van Bart Hoes
Sociaal Werker

Waarom bouwen we aan een Leerhuis?
In 2016 is, vanuit een gedeelde droom voor de toekomst, in Proeftuin Ruwaard gestart met anders denken, doen en organiseren, die we de Samenwerkwijze noemen. Uit de praktijk horen we geluiden zoals “Hoe pak ik de samenwerkwijze nu precies aan?” en “Hoe leggen we nieuwkomers uit wat deze werkwijze inhoudt?” Er is behoefte om kennis en vaardigheden voor het werken volgens de Samenwerkwijze op peil te houden. Maar ook om over te kunnen dragen aan (nieuwe) collega’s. Dit wordt nu veelal ingevuld tijdens de leersessies, waardoor focus minder komt te liggen op onderwerpen als actie leren op casus niveau en het signaleren van trends en wijkontwikkeling. De ervaringen leren ons dat de toepassing van de werkende principes en uitgangspunten van de proeftuin makkelijker gezegd dan gedaan is. Het vergt van ons allemaal anders denken, doen en organiseren.
En dat moeten we dus leren. Om dit proces van samen leren kracht bij te zetten, bouwen we aan een organisatie overstijgende leeromgeving. We hebben dit de werktitel ‘het Leerhuis’ meegegeven. We willen expertise en kennis bij elkaar brengen, we willen samenwerken vanuit verschillende perspectieven, we willen leren van en met elkaar en we willen elkaar versterken en samen ontwikkelen.

Het Leerhuis is in opbouw en hoe komt het eruit te zien?
Het Leerhuis is netwerk overstijgend leren gericht op anders denken, doen en organiseren. Het is een leeromgeving waar professionals, managers en bestuurders en mogelijk op termijn ook inwoners gebruik van kunnen maken. Het Leerhuis vraagt een leeromgeving, waarin je samen veilig kan leren, kan oefenen in de praktijk en fouten mag maken. Wat het Leerhuis wordt hangt af van wat alle proeftuinpartijen samen bouwen.
Samen bouwen is samen praten over. Om te komen tot een gezamenlijk georganiseerd Leerhuis, waarmee het Leerhuis van en voor iedereen wordt, worden op hoofdlijnen wensen en ideeën geïnventariseerd. Daardoor ontvouwt zich een beeld van de behoefte en een denkrichting over hoe het Leerhuis er uit kan gaan zien.

Er is vraag naar een basis met leermodules die eigenlijk iedereen wil (en moet) leren en ontwikkelen. We hebben het dan bijvoorbeeld over de bedoeling en de visie van de Samenwerkwijze en het in de praktijk leren toepassen van de drie vragen ‘ik wil, ik kan, ik heb nodig’. Ook is er behoefte naar onderwerpen die aansluiten wanneer er meer ervaring is opgedaan in het werken volgens de Samenwerkwijze.
De denkrichting zit in het ontwikkelen van een leerweg met leermodules, die aansluiten bij de praktijk en daar waar de urgentie zit. De leermodules zijn altijd verbonden met de praktijk, vanuit de behoefte van professionals, aanjagers en managers. Iedere leervraag kan een plek krijgen in het Leerhuis.
We zetten de in het netwerk aanwezige kennis en expertise in om samen te leren en te bouwen. We starten in kleine stapjes. Die stapjes proberen we uit in de praktijk, zoals met try-outs, en van daaruit passen we aan en kunnen we weer samen verder ontwikkelen.
We kunnen gebruik maken van kennis en expertise uit het netwerk, we kunnen samen het Leerhuis vormgeven en de inhoud ontwikkelen en we kunnen het Leerhuis laten aansluiten en blijven verbinden met en bij de praktijk en bijschaven waar nodig.

Vragen van Simone aan deelnemers leertafel over het Leerhuis:
- Welke ideeën leven bij jullie om zo’n eerste leermodule in te richten?
- Waar lopen jullie tegenaan in de uitvoering van de Samenwerkwijze?
- Wanneer zou je gebruik maken van het Leerhuis en een leermodule volgen?
Reacties:
- Hoe krijgen we meer organisaties mee in de deze samenwerkwijze?
- Stap maken naar: we gaan dit doen, gewoon doen!
- Succesjes ervaren, en ervaren waar je tegenaan loopt.
- Vraagverheldering
- Wil hebben om samen te werken
- Algemene, overstijgende vraagstukken
- Klein beginnen, in stapjes, en kijken wie vanuit daar aan wil haken.
Wordt het Leerhuis een fysieke plek of een digitale plek?
Beide vormen kunnen in Het Leerhuis terugkomen en dit hangt ook af van de mogelijkheden. Wat dat precies kan zijn, zal nog verder onderzocht moeten worden.

Ik vond het erg leuk om te horen wat er bij jullie speelt en hoe het Leerhuis jullie kan helpen.
Neem gerust contact met me op als er opmerkingen of vragen zijn!

Hartelijke groeten,
Simone Janiczak