Samenwerkwijze Regio Oss

Regionaal channel

Vraag

27 mei 2020
Profielfoto van Dirk Duis
Wijkaanjager/kwartiermaker Proeftuin Ruwaard

“Terugkoppeling 26 mei tafel 1: WMO Zorgaanbieders in de Proeftuin”

Profielfoto van Robert Jans
Sociaal Werker

WMO, Zorgaanbieders in de proeftuin

Vanuit de WMO werd aangegeven dat de druk op een partner in de proeftuin die huishoudelijke ondersteuning biedt, hoog is omdat de WMO-consulenten deze vraag vaak rechtstreeks door verwijzen naar deze aanbieder.
Al pratende hebben we de volgende zaken besproken:
- Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de inwoner alle vragen die hij heeft kan stellen en hij ook (probleem-)eigenaar is (wordt) van zijn hulpvragen.
- Vanuit de zorgaanbieder wordt aangegeven dat ze het niet fijn vinden als ze gezien worden alsof het contact met inwoners enkel gericht is op het binnen halen van beschikkingen.
Het gaat om de expertise van een organisatie/persoon, die ook gepresenteerd/ingezet kan worden in een MDO. Indien hulp en samenwerking wordt gezocht, staan ze er ook niet alleen voor.
- Het is belangrijk dat er gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor alle vragen van de inwoners, van vrijwilligers tot medewerkers in de 2e lijns zorg
- Vragen komen nog vaak op de oude manier binnenīƒ  een inwoner vraagt hulp bij een zorgaanbieder/instantie, deze brengt de hulpvragen in kaart en vraagt vervolgens een beschikking aan bij de gemeente via de toegang
- Het is belangrijk dat er op alle leefgebieden gekeken/uitgevraagd wordt naar vragen en de juiste expertise aan tafel wordt gevraagd. Er dient altijd gezocht worden naar de inzet van degene die de beste competenties heeft voor de vraag van de inwoner
- Het uitgangspunt en afspraak is dat je altijd via de samenwerkwijze de 3 vragen (ik kan, ik wil, ik heb nodig) stelt aan de inwoner en hierna de passende expertise aan tafel vraagt om hierin mee te denken. Het blijft echter altijd maatwerk, als dit voor de inwoner niet prettig is of een grote groep niet aan kan.
- In de proeftuin mogen we ook met zijn allen leren, het is nog steeds een zoektocht hoe zaken te organiseren. Het is een gedragsverandering bij een ieder die tot stand moet komen door open met elkaar het gesprek aan te gaan en elkaar hierbij te ondersteunen. Daar er 156 zorgaanbieders in Oss actief zijn, blijft het tijdrovend om iedereen hierin mee te nemen.
- Er is een pamflet in ontwikkeling waarop de Samenwerkwijze staat beschreven. Dit kan medewerkers helpen om ook deze weg te bewandelen. Indien de laatste aanpassingen gereed zijn, zal het pamflet digitaal beschikbaar worden gesteld door Bart B.

Afspraken:
- De Wmo-consulent gaat intern bespreken hoe de routing moet lopen voor de vragen die voor inzet van huishoudelijke ondersteuning binnen komen
- De wijkaanjagers zal bovenstaande in het netwerkteam van de proeftuin bespreekbaar maken
- Er is de behoefte om de volgende keer dit onderwerp opnieuw te bespreken. Robert zal hiervoor de Toegang uitgenodigen en medewerkers van zorgaanbieders proactief benaderen om hierin mee te denken.