Contact blijven onderhouden, zowel telefonisch, fysiek bezoek, buiten afspreken, beeldbellen, kijken wat de mogelijkheden zijn, intensiveer contact, vraag na bij buren familie, verdeel contacten indien voor handen. Deel het met professionals in de wijk. Wat kunnen zij betekenen.
We willen: contact met (kwetsbare) wijkbewoners.
We kunnen: bellen, Skypen, mailen, (video-) whatsappen, langs de deur, met mondkapje op 1-op-1 wandelen, straks (of zelfs nu alweer?) weer in buurthuis samen lunchen (Broodje ...), briefje bij alle wijkbewoners door de bus doen "hoe gaat het met uw buurvrouw/buurman?", teams-bijeenkomsten organiseren, voor kwetsbare uit de verslavingszorg lees ik dat bijeenkomsten doorgaan (zonder pauze en zonder buiten praatje maken, maar wel samenkomen met aanmelding).
Wat hebben we nodig: volgens mij de tijd, moed en energie om deze ietwat buiten onze comfort-zone en 1-op-1 dingen op te pakken. Misschien hebben we wel nodig om even alle vergaderingen een streep door te zetten ('alle' uiteraard gechargeerd) en vooral te DOEN. Twee weken lang alleen maar intensief contacten en niet perse oplossen maar met als doel 'in contact blijven'?
Bedankt voor je vraag Nezahat ... zet mij aan het denken en in beweging!
Wie heeft vanuit andere insteek nog aanvullingen?
Vraag aan de klant hoe hij/zij het liefst heeft dat je contact houd. Ben niet te bang. je kan de klant vragen of deze gezond is, heel veel mensen hebben zeer weinig tot geen fysiek contact. Dus bezoek binnen de regels of buitencontact kunnen veel goed kunnen doen.
we kregen zojuist een bericht dat de buurthuizen en dagbestedingen open mogen blijven. Is dat in Oss ook zo?? Wil je de uitleg vanuit het ministerie zien?
In Putten hebben we https://welzijnputten.nl/netwerk-burenhulp-putten/. We zijn met deze personen in contact gekomen bij de 1e corona golf
We hebben ze na de 1e golf benaderd om te vragen of ze contactpersoon wilden zijn. Van de ruim 100 mensen, vrijwilliger bij de 1e golf, zijn er 60 personen contactpersoon geworden.
We hebben in overleg met de dagbesteding ook een digitale dagbesteding kunnen regelen. Dit alles via een kanaal van kerktv.
Voor eventuele vragen bel even met mijn collega Gijsbert Willem Evers 0341-357078
Hallo Nezahat, als team met ergo- en fysiotherapeuten werken we veelvuldig met kwetsbare ouderen in de thuissituatie. We blijven alert op risicofactoren die kwetsbaarheid kunnen doen ontstaan of verergeren. Verder kunnen we, indien fysiek contact niet gewenst of mogelijk is, telefonisch contact onderhouden. Ook hebben we veelvuldig contact met mantelzorg. Dan is natuurlijk nog wel de vraag of kwetsbaren die nog niet 'in beeld zijn', op dit moment extra risico lopen, door de drukte bij huisartsen en druk op de ziekenhuiszorg. Gerard Dirven Beter Thuis fysiotherapie en ergotherapie M 06-10401159.
Tijdens de 'eerste' lockdown liep het SDF (Sociaal Domein Friesland) tegen hetzelfde probleem / vraagstelling aan.
Daar is toen het webportaal https://www.friesejeugdzorgonline.nl/ opgezet.
Friese Jeugdzorg Online’ is ingericht om zorg en ondersteuning op afstand te kunnen bieden en online samenwerking mogelijk te maken. Deelnemers kunnen in een beveiligde online omgeving gebruik maken van uiteenlopende functies (Beeldbellen, beveiligd berichtenverkeer, chatten, screening en inzet van interactieve hulpmiddelen).
Hallo Nezahat
Mijn idee: maak een buurtscan/wijkscan:
Ik denk dat zo dichtbij mogelijk het beste werkt, dus ( je wel houden aan de c-richtlijnen) maak een buurtscan met sleutelfiguren uit de buurt.
Let erop dat deze sleutelfiguren hun scoop breed houden ( dus niet alleen de mensen die ze goed kennen spreken maar zoveel als mogelijk állebuurtbewoners.
tot dusver,
Yvonne Ruhl, senior preventiewerker NK