Samenwerkwijze Regio Oss

Regionaal channel

Vraag

8 december 2021
Profielfoto van Trea van Meel
Kunstzinnige individuele begeleider/coach

“Hoe kunnen wij, mensen met een psychische problematiek en door angst zichzelf sociaal isoleren, helpen met een passend budget om individuele begeleiding aan te vragen?”

Toelichting

Het zijn mensen met trauma die zelfstandig wonen. Mensen die het vertrouwen in de hulpverlening zijn verloren. Het gedrag en houding dat daar uit voort komt stoot anderen vaak af waardoor deze groep in een sociaal isolement terecht komt. Het zijn mensen die tussen wal en schip vallen waar de wetgeving met ijzeren hand wordt gehanteerd.
Zij passen niet het beleid van de gemeente m.b.t. een collectieve aanpak dat vanuit de gemeente wordt gefaciliteerd en waar wel budget voor is.
Deze groep mensen worden gesignaleerd vanuit het wijkteam. Hier is sprake van maatwerk in de vorm van individuele begeleiding dat pas bij de persoon. Door de angst en het wantrouwen wordt een aanvraag pgb lastig. Een keukentafelgesprek zal niet plaats vinden of moeizaam verlopen omdat deze groep mensen de vragen sociaal wenselijk zullen beantwoorden.

Motivatie

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en wie kan mij de weg wijzen hoe ik een passend budget kan vinden voor een cliënt binnen de gemeente Oss.

Werkgebied

Trea van Meel, kunstzinnige individuele begeleider/coach

treARThuis is een kleinschalig atelier en biedt individuele dagbesteding aan volwassene. 

Profielfoto van Pierre Hoeks
Ggz specialist bij de gemeente oss

Hoi Trea
Er is niet meteen een eenduidig antwoord op jouw vraag te geven.
mijn ervaring vanuit vroeger werk, bij bemoeizorg is: ga op zoek na een gezamenlijk onderwerp / doel/ hobby/ interesse, om zo contact te krijgen met de inwoner. dit kost vaak veel tijd en energie. Je moet dan vaak na inwoner toe, om hem of haar treffen op andere plekken dan thuis. Denk out of de box.
Het opbouwen van contact en vertrouwen is belangrijk. Ga geen zaken en of dingen beloven die je niet kunt waar maken.
Bewaak je grenzen, wat je wel en niet kunt.
Belangrijk is dat het contact wederkerig is en respect hebt voor elkaar.
Zoals ik al schreef, dit kost tijd en energie. probeer een netwerk op te bouwen, om de inwoner. Zodat je als hulpverlener, niet alleen voor de situatie staat.

Profielfoto van Maria Bekkers
Thuisbegeleider

Beste Trea,
Zeer herkenbaar uit het werk als thuisbegeleider, deze mensen lopen uiteindelijk vast en komen alsnog terecht bij de hulpverlening of worden onzichtbaar en sluiten zichzelf af………..
Deze vraag past perfect in de gedachten van de proeftuin, het welzijn van de burger vergroten.
Al zou je maar voor een proefperiode financieel gesteund worden, waarin de persoon mag ervaren dat deze vorm van creatieve begeleiding hun welbevinden versterkt.
Ook kun je kijken of de persoon in kwestie zelf kan financieren.
Wens je veel succes maar kader duidelijk een periode af waarin jij alleen aan het werk bent !

Beste Trea,

Misschien kun je informeren bij Onswelzijn ?