Missen we de 'ik ben' in de samenwerkwijze ?
Kwartiermaker Samenwerkwijze
Kwartiermaker Samenwerkwijze
ja, kan me daar wel in vinden dus wat mij betreft een prima aanvulling,
gr Janet
Hoi Nanny,
Ik mis heel erg de 'ik ben' en de 'wat is mijn situatie' in het verslag. Je hebt soms geen idee waar je inrolt bij een SO en inderdaad, de cliënt moet weer zijn verhaal doen. iets wat we met zijn allen willen voorkomen. Met deze twee kopjes erbij, kan de client vertellen wat hij kwijt wil over zichzelf en zijn situatie en krijgt degen die aan tafel uitgenodigd wordt, al een goede kijk wat er speelt.
Grtz Sylvia Thuis WMO Ruwaard
Hoi Nanny,
Ik vind dat ook wel heel erg makkelijk. Maar dat stuk moet wel erg kort en bondig gehouden worden.
groetjes, Ellen
In principe laat ik het de inwoner wel vertellen, maar het staat niet in het SWP.
Is dit nodig om het op te nemen in het plan? Voor mij niet perse.
Is het prettig? Ja, ik denk van wel.
Grt Loes van Tuijn
Ik denk ook dat de 'Ik ben' een meerwaarde zal hebben.
In het huidige samenwerkplan mis je toch een belangrijk stukje context wat de 'Ik ben' goed kan ondervangen.
De partijen die uitgenodigd worden voor een SO stappen er dan minder blanco in en kunnen zich beter voorbereiden.
Ik denk dat het voor de klant ook helpend kan zijn, zo hoeven ze hun situatie niet opnieuw uit de doeken te doen voor een groep mensen.
Het zou mooi zijn als de 'ik ben' benaderd wordt vanuit hun eigen krachten.
zal willen voorkomen dat men hele levensgeschiedenis weer moet opgeven en het gevaar bestaat dat dit met deze vraag dan weer gebeurd. Vandaar dat dergelijke vraag niet is meegenomen. Weet uit ervaring dat men het over het algemeen niet prettig vindt om dergelijke informatie te geven bij iedere hulpvraag, maar het staat uiteraard vrij om dergelijke vragen te stellen tijdens een MDO (mogelijk ook goed voor de beroepskrachten om dan te beantwoorden ;)
Ps ook beter dit aan de burger te vragen dan aan de beroepskracht
je bent niet je probleem/situatie
bij ik kan komen talenten naar voren waardoor een karakter zich ontvouwt...voor mij is dat genoeg
Hoi Nanny,
deze vraag kwam bij ons tijdens de training ook naar boven. Het stukje 'Ik ben' is uiteraard duidelijk voor degene die het plan invult, maar als het plan dan wordt doorgezet voor een SO is het lastig de situatie te duiden. Hoeft geen boekwerk te zijn, maar een klein stukje uitleg van de inwoner zou m.i. erg helpend zijn. Mn als je gaat aansluiten bij een SO. Nu weet ik soms niet eens of iemand jong, oud, man of vrouw is. 'Ik ben' is dus niet de uitleg van het probleem/situatie maar het voorstellen van de inwoner.
Het is wél belangrijk dat ook hier de inwoner bepaald wat er vermeld wordt. Het is niet de bedoeling er een dossierstudie van te maken.
Hoi Nanny en anderen.
Mooie antwoorden van iedereen! Stof tot nadenken. Ik begrijp waarom wel, en kan mij ook goed vinden waarom juist niet. Succes!
Dat is zeker een waardevol iets om toe te voegen. Dat is steeds de vraag die ook als een van de eerste vragen wordt gesteld en mooi zou zijn als die wordt toegevoegd.
Maar zoals ik ook al in de anderen antwoorden terug lees. moeten we zeker wel alert op blijven dat het niet een heel levensverhaal wordt, maar ook gewoon kort en bondig wie iemand is.
maar mogelijk interessant om eens bij de burgers na te gaan of zij dit daadwerkelijk missen of dat het enkel een gemis/nieuwsgierigheid van de hulpverlener is.
Hoi Nanny,
Ik zou het fijn vinden als de ik ben ook meegenomen zou worden in de Samenwerkwijze.
Onder de ik ben kan je dan een korte situatie schets van de betreffende inwoner kwijt, wat toegevoegde waarde brengt aan de casus.
Ik merk dat er soms wel een plek gemist wordt om wat achtergrond informatie (voorbereidend op een SO) op weg te schrijven. Achtergrond info die de inwoner zelf vaak ook graag wil delen zodat ze deze niet steeds hoeven te herhalen. Info over de positieve gezondheidsgebieden, zoals zingeving, werk, inkomen en hun netwerk.
Of dat 'ik ben' zou moeten heten denk ik niet want het is vaak meer dan de 'ik ben'.
Hoi Nanny
Ik kan me daar wel in vinden. Wel kort en bondig.
Hallo Nanny,
Lijkt me zeer waardevol. Wat ik er zelf ook in mis, zijn de kwaliteiten van deze mensen (ergens kun je deze wel invullen in het stukje; ik kan? Maar om dat juist extra te benadrukken, zeker ook om ze te empoweren, zou ik hier ook graag een toevoeging van in willen. Ik weet niet of er meerdere zijn die dit missen?
Hoi Nanny,
Wat een mooie antwoorden heb je al gekregen. Ik denk dat het goed is om dit per persoon te bekijken of dit wel/niet nodig of nuttig is, op maat dus. En het ook aan de persoon te vragen of het wenselijk is dat dit in zo'n samenwerkwijze verslag komt te staan.
Voor wie is die informatie nuttig? Voor de professional of voor de burger? Is het nuttig om te weten wanneer je deelneemt aan een SO? Of werkt het juist averechts als je meer info hebt over iemand? Dat zijn wel vragen die bij mij opkomen. Als je samen met de burger het huidige plan ingevuld hebt, kun je ook aan die persoon de vraag stellen of ze dit willen delen met anderen en op welke manier dit dan zou moeten. Dan hou je de regie bij de burger en ga je niet van te voren invullen of iemand het wel of niet prettig vindt om zijn/haar "ik ben" nogmaals te vertellen.
In de thuiszorg vragen we de situatie uit en kijken we naar adl, maatschappelijk, psyche en communicatie. Eventueel stuur ik deze gegevens mee naar collega's indien dit noodzakelijk is.
Dan is de situatie duidelijk. Anders mis je inderdaad ook wel de achtergrond vanwaar iemand gestart is.
Of dit dan de ik ben kan heten, weet ik niet.
het is wel een goede om over na te denken hoe we dit gaan noemen
Groetjes Saskia
Ik kan me voorstellen dat het voor de burger prettiger is zich zelf even voor te stellen tijdens een so. (voor sommige kan dit moeilijk zijn maar dan is de begeleiding er voor ondersteuning)
De hulpvraag is als het goed is bekend, en tijdens het SO kun je altijd relevante verdiepingsvragen stellen.
Is het voor hem/haar belangrijk om bepaalde dingen van te voren door te geven dan kun je dat tijdens de begeleiding bespreken.
Ik weet niet of dat ik ben kan heten.
lijkt me inderdaad handig, ik vraag dit altijd uitgebreid, maar die info blijft bij mij. wel is het belangrijk om dan te delen met de betreffende wat in de SWW vermeld wordt. (mbt privacy)
mondeling kan dan in de SWW nog door de client evt. aanvulling gegeven worden. Het zal het proces wellicht ook bespoedigen als info al bekend is.