Samenwerkwijze Regio Oss

Regionaal channel

Vraag

14 november 2022
Profielfoto van Kim van de Laar
Ergotherapeut

“Wie kan mij helpen in het vinden van hulp en geven van advies voor een alleenstaande overbelaste cliënt.”

Toelichting

Ik ben vanuit de ergotherapie betrokken bij een meneer woonachtig in Oss. Ergotherapie is ingeschakeld vanuit de longarts. Na overleg met de longverpleegkundige en huisarts hebben we besloten dat het zinvol is als maatschappelijk werk betrokken raakt. Met name rondom de vraagstukken: regie terug krijgen en overzicht krijgen rondom taken zoals factureren, regelzaken in/rondom het huis. Sinds het overlijden van zijn vrouw zijn er veel nieuwe taken op dhr. af gekomen, welke zorgen voor veel stress. Zijn fysieke gezondheid beperkt dhr. enorm, zowel wat betreft kortademigheid, deconditionering als dat deze stress invloed heeft op zijn lichaam. Op korte termijn zijn we op zoek naar wat praktische handvatten welke de stress verminderen en het overzicht terug geven. Op lange termijn is het wenselijk om de coping van dhr. aan te passen, dat is nu doorgaan doorgaan doorgaan, maar zit erg vastgeroest. Dhr. staat in overlevingsstand, al te lange tijd. Concrete hulp is momenteel gewenst om daarna gedrag aan te kunnen passen op zijn gezondheid. Willen jullie met ons meedenken wie hierin kan helpen? Ik ben bereikbaar voor vragen op 0623970635.

Werkgebied

Ergotherapie - BrabantZorg regio Oss

Deze vraag is door Kim gesloten.
Profielfoto van Stella F. - Onbag
Praktijk Eigenaar

Ik zou eerst met ontspanningsoefeningen beginnen. Zodat meneer leert hoe hij zich lichamelijk kan ontspannen. Ademhaling kan reguleren en weet hoe hij hiervoor zelf kan zorgen. Daarnaast zou ik gespekken aangaan over rouwvwerking. Is hij gelovig dan kan een vrijwilliger van de kerk langsgaan en gesprekken voren. Daarnaast hem ontlasten door bij de gemeente hulp te vragen wat betreft de financiele zaken. Ik weet dat vrijwilligers daar met name in Rotterdam en omstreken op die manier werken. Mogelijkerwijs ook in Oss en omgeving. Burenhulp voor de boodschappen. Wijk- en dienstencentrum voor ontspanning en contact mat leeftijdgenoten. Daarnaast lotgenoten contact op het gebied van rouw. Heeft meneer familie?

Profielfoto van Tanya Neijts
Aanjager Samenwerkwijze Oss / Intern auditor / Trainer Positieve Gezondheid

Hoi Kim,
aanvullend zou je ook nog kunnen denken aan betrokkenheid van een vrijwilliger of maatje. Ingang hiervoor kan mogelijk via OnsWelzijn en de vrijwilligerscoördinator of misschien via Deelgenoten Oss. Naast het mogelijk ontstaan van een nieuw sociaal contact kan een ervaren vrijwilliger mogelijk ook ondersteunen bij de administratie of andere taken.

Profielfoto van Amica de Kroon
Consulent Team Toegang

Hoi Kim,

Team Toegang Zorg en Welzijn (samenwerking gemeente Oss en Ons Welzijn) is van ma tm vrijdag van 9-17u bereikbaar voor hulpvragen, ook voor professionals.
Als reactie op de hint van Martijn over de SamenWerkWijze Oss, heb ik geprobeerd via dit medium documenten aan je toe te sturen; Een samenwerkplan, een flyer en de ambassadeurs van de SWW in de verschillende wijken van verschillende organisaties. En een lijst met aanjagers per wijk.
Het verzenden lukt niet, wil je daarom mailen naar zorgenwelzijn@oss.nl ? Dan stuur ik ze per mail als je dat op prijs stelt.

Hoi Kim. Het is denk ik belangrijk om via een goed ingevuld samenwerkplan duidelijk te krijgen welke praktische en psychosociale ondersteuning dhr. wenst. Daarin lijkt het mij zinvol als hij psycho-educatie krijgt in oorzaak en gevolg van stress-gerelateerde klachten. Dit zou bv. kunnen via POH-ggz, via zijn huisarts. Daar zou ook aandacht kunnen zijn voor een rouwproces ivm. overlijden, indien gewenst. Voor financiële zaken zou bv. schuldhulpmaatje aan kunnen sluiten bij een samenwerkoverleg. Succes!