Samenwerkwijze Regio Oss

Regionaal channel

Vraag

14 februari 2023
Profielfoto van Luuke van der Leest
Ambulant begeleider

“Wanneer kies jij als hulpverlener voor de inzet van een mantelzorger en/of vrijwilliger en wanneer niet?”

Toelichting

Hoi allemaal, 

Mijn naam is Luuke van der Leest en 1 februari ben ik gestart met mijn afstudeerproject binnen PJ Professionals. Hierbij hou ik me bezig met een sociaal agogisch vraagstuk wat gaat over het optimaliseren van de zorg aan cliënten in Gemeente Oss. Ten aanzien van mijn onderzoek wil ik een helder beeld krijgen wanneer een hulpverlener ervoor kiest om een vrijwilliger en/of mantelzorger in een casus in te zetten en wanneer niet. De vraag die ik jullie dan ook wil stellen is;

  • Wanneer kies jij als hulpverlener voor de inzet van een mantelzorger en/of vrijwilliger en wanneer niet?

    Ook ben ik benieuwd naar het volgende:
  • Wat is jullie mening over het (meer) inzetten van vrijwilligers en/of mantelzorgers?

Hopelijk zijn jullie bereid om mij te helpen, waardoor ik mijn onderzoek succesvol voort kan zetten. 

Alvast hartelijk dank! 

Groet Luuke 

Profielfoto van Doreth van de Riet
Sociaal werker

Dag Luuke, elke vraag en elke inwoner is anders, dus het is ook altijd "op maat". Soms kan het met dezelfde vraag al verschillen, omdat de inwoner verschilt, of de problematiek; ook is de veerkracht van de ene de andere niet.

Wat mijn inziens wel belangrijk is, is altijd in gesprek gaan en kijken wat mogelijk is in eigen netwerk, wat nodig is aan ondersteuning om eigen netwerk sterk te houden en of een vrijwilliger een mantelzorger kan ondersteunen, zodat die ook even zijn handen vrij heeft.
(mantelzorger zet je nl. niet in, die is het gewoon;-) een vrijwilliger kun je wel inzetten of een netwerk, daar kijken we steeds meer naar.
Dat vraagt ook de zorg en de verandering die daar uit voortvloeit.
In die zin, zijn we ook "verplicht" aan elkaar om te kijken wat men voor elkaar kan betekenen, voordat we direct professionals alles laten oplossen/invullen. Altijd met, daar waar nodig, wel andere zorg in te zetten uiteraard.
Maar de praktijk leert ons ook dat soms echt andere dingen nodig zijn die ook niet te halen zijn binnen de professionele hulpverlening, maar dat het ook vaak ergens anders in zit. (eenzaamheid, armoede....wat kunnen we hierin ook voor elkaar betekenen, zie de mooie initiatieven die hieruit ontstaan)


verder kun je hier ook veel info vinden, wellicht heb je er wat aan:
https://www.mantelzorg.nl

https://www.mantelzorg.nl/pro/

Profielfoto van Cocky van Ravensteijn
Verlies- en rouwtherapeut en relatietherapeut

Hoi Luuke,

Het is naar mijn idee afhankelijk van meerdere factoren. Hoeveel heeft een mantelzorger al op zijn bordje? Overbelasting van de mantelzorger moet voorkomen worden maar tegelijk is het voor de zorgvrager vaak fijn om bepaalde vragen door een naaste op te laten pakken.
Ik denk dat het ook belangrijk is om te kijken of de mantelzorger in zijn oorspronkelijke rol kan blijven. Bijvoorbeeld partners die steeds meer verzorgers worden raken op de duur uit de partnerrol. En dat terwijl het zo belangrijk is om die oorspronkelijke rol te behouden. Zo ook met kinderen bijvoorbeeld. Dan kan het goed zijn om een vrijwilliger in te zetten om dit te voorkomen.

Is er een goede verdeling van de zorgvragen? In de zin dat iemand oppakt wat ook bij hem of haar past. Iets wat totaal niet bij de mantelzorger past kan misschien beter opgepakt worden door een vrijwilliger. Anders gaat het op de duur schuren en heel veel energie kosten voor de mantelzorger.

Een mantelzorgmakelaar is vaak in te zetten via de zorgverzekeraar en kent de wetgeving en sociale kaart rondom zorgvragen en mogelijkheden goed. Misschien is het fijn contact te leggen om te sparren in een bepaalde situatie. Vaak is er meer mogelijk dan in eerste instantie gedacht.

Hopelijk heb je hier wat aan. Mocht je nog een vraag hebben dan hoor ik dat wel.

Groetjes Cocky van Ravensteijn
Rouw- en verliestherapeut, relatietherapeut