Samenwerkwijze Regio Oss

Regionaal channel

Vraag

29 januari 2024
Profielfoto van Nanny van Dinther
Kwartiermaker verbreding Samenwerkwijze

“Om het aanbod zo goed mogelijk te laten aansluiten op jullie behoeftes zijn we benieuwd naar input. Wat willen jullie leren over de volgende thema's: Verslaving, Huiselijk Geweld & Intercultureel werken. We horen het graag!”

Toelichting

Uit de workshop persoonlijkheidsproblematiek (die we later dit jaar nog een keer gaan herhalen) hebben we opgehaald op welke onderwerpen jullie met en van elkaar willen leren;

- Verslaving

- Huiselijk geweld

- Intercultureel werken

Zoals bij alles gaan we in het leerhuis aan de slag op vraag en behoefte van jullie. Daarom de vraag of jullie hier willen aangeven WAT je per onderwerp zou willen leren. Dit zodat we wat we met elkaar gaan ontwikkelen ook aansluit bij jullie behoeften.

Groetjes het Leerhuis

Profielfoto van Mickey Buskens
Wmo consulent

Hoi Nanny, m.b.t. huiselijk geweld wil ik graag tips en tools hoe ermee om te gaan, wat is dit precies, wanneer melden, waar melden, wanneer opschalen (AVE), wat is AVE precies en wie zijn erbij betrokken. Voor verslaving info over het waarom van de ziekte, informatie over de diverse middelen (hoe verslavend is een middel, wat is het, wat doet het) en het gedrag van een gebruiker, hoe ermee omgaan, wat kun je reeël verwachten van behandeling/begeleiding.

Groetjes, Mickey Buskens

Profielfoto van Janet Govers
Consulent wijken BrabantWonen

dag Nanny,

voor elke thema; hoe te herkennen maar vooral hoe vervolgens te handelen,
gr Janet

Profielfoto van Anita van Hoof
Regiomanager

Dag Nanny,
In de Wellen is een multiculturele woongroep. De medewerkers van dat team zouden rondom intercultureel werken graag kennis maken met betrokkenen in de proeftuin die intercultureel werken om te leren van hun werkwijze, maar ook om netwerkcontacten op te bouwen.

Profielfoto van Tara van Dongen
Sociaal Werker

Huiselijk Geweld: wij vinden het belangrijk dat huiselijk geweld onder de aandacht is en blijft, weet iedereen elkaar te vinden en huiselijk geweld bespreekbaar te maken en te herkennen? Signaleren, maar er ook iets mee doen. Handelingsverlegenheid tegengaan door professionals hierin te ontwikkelen, netwerken en elkaar te vinden/sparren/samenwerking indien nodig.

Verslaving: gaat vaak gepaard met huiselijk geweld. Ook hierin geldt bovenstaande; signaleren van verslaving, wat te doen bij motiverende gespreksvoering/als iemand niet gemotiveerd is? Iemand moet zelf gemotiveerd zijn en zijn verslaving willen aanpakken; hoe ver laat je iemand 'afglijden'?

Intercultureel werken: waar moet je aan denken bij specifieke culturen en rekening mee houden, wat veel mensen vaak niet weten en cultuur gebonden is? Wat maakt en is het verschil tussen cultuur en godsdienst?

Profielfoto van Leanne van Uden
Algemeen maatschappelijk werker

verslaving: welke verschillende behandelingen zijn er, hoe herken je verslaving. basis informatie.
intercultureel werken: wanneer is het voor wie en hoe kunnen we hier goed in samenwerken en gebruik maken van elkaar zijn expertise.

Groetjes Leanne

Profielfoto van Patty Dessing
Gezinscoach/-behandelaar

Hoi Nanny,
- huiselijke geweld: signalen van mishandeling in gezinnen (zowel ouders als kinderen), hoe te herkennen en zijn er organisaties die hierin zijn gespecialiseerd / voor consult kunnen worden gevraagd. Daarnaast (natuurlijk): hoe hiermee om te gaan, hoe kun je het bespreekbaar maken in een gezin en het systeem?
- verslaving: welke verslavingen bij jeugd op dit moment veelvoorkomend? Hoe bespreekbaar maken zonder de standaard nadelen en risico's te herhalen (jeugd weet over het algemeen deze dingen wel). Aandacht voor social media en gaming verslaving, ook welke organisaties zijn hierin gespecialiseerd (Novadic weet ik wel, maar zijn er nog meer?)
- intercultureel werken: betrekken van hele systeem, waarbij ook denkend aan bijvoorbeeld geloof of reizigers. Hoe kom je in gesprek wanneer je niet welkom bent? Bijvoorbeeld als blanke vrouw in strenge moslim gezinnen. En ook hier: welke organisatie zijn gespecialiseerd?

Profielfoto van Marion Mulder-Westerveld
Aanjager Samenwerkwijze Centrum/Zuid,Verzorgende IG/CCPer/ergocoach bij Brabant Zorg thuiszorg

Ha Nanny, Bij huiselijk geweld denk je meteen aan blauwe ogen maar dat hoeft net altijd. Info over de signalen om alert te zijn lijkt mij handig om te weten. En hoe pak je dat aan indien je een vermoeden hebt.
Ook ouderenmishandeling komt veel voor (uitbuiting, geen zeggenschap hebben over je financiën)
Ook daar weer: wat zijn signalen en hoe pak je dat aan om te melden?
Groet Marion